Creativitat

introducció

Vam nàixer en una època marcada per l'auge del desenvolupament tecnològic, des de la il·luminació elèctrica fins als electrodomèstics enllaçats per internet als dispositius mòbils. Aquests últims són fins i tot capaços de registrar patrons individuals d'ús (temps en pantalla, aplicacions més utilitzades, despesa energètica i de dades) per a millorar la nostra experiència com a usuaris. La qual cosa ens porta al següent punt, fins a on les noves tecnologies potencien o limiten la nostra creativitat?

Si comparem les noves tecnologies amb les capacitats de l'ésser humà, com pensar, argumentar, imaginar o somiar, prompte ens adonarem que posseïm un ampli avantatge enfront de qualsevol aparell, per més avançat que aquest siga. No obstant això, cada vegada són més els treballs que exerceixen millor les màquines, els algorismes i, com s'espera que succeïsca en algun punt, la intel·ligència artificial.

A pesar que les noves tecnologies posseeixen un alt grau de sofisticació, cap d'elles pot crear alguna cosa per si mateixa, entenga's un poema, un rèquiem o una campanya publicitària. Les línies d'assemble automatitzades encara necessiten enginyers supervisors; el programari de dibuix arquitectònic i ingenieril, encara que va modificar el treball en els despatxos de disseny, no va substituir als dissenyadors, enginyers i arquitectes. Simplement va modificar el treball, els processos, temps, capacitats i rendiment de cada professional.

El mateix hem d'esperar de la intel·ligència artificial: canviarà la nostra manera d'entendre i fer el treball, però darrere d'ella estaran les ments creatives dels professionals a càrrec. I això és en el que volem enfocar-nos: en la creativitat com a habilitat insubstituïble.

importància de la creativitat

L'ús de la creativitat en el nostre treball diari és difícil de replicar, no sols requereix dedicació, també és necessària la inspiració. Aquesta qualitat és la que ens diferencia de la intel·ligència artificial, perquè mentre els humans som excel·lents jugant i creant per diversió o oci, la segona ho fa perquè així ho ha decidit qui la va dissenyar. Encara que encara està lluny el dia en què una intel·ligència es dedique a crear campanyes de màrqueting, hi ha tasques en les quals molt prompte serem substituïts. Per aqueixa raó, hem preparat una sèrie d'exemples en els quals la creativitat és fonamental. Esperem que et servisquen d'inspiració.

1. Sensibilitat artística La creació no està vinculada a cap mena d'algorisme. Fins i tot creacions totalment virtuals com els videojocs necessiten de la sensibilitat humana per a orientar el disseny d'art. Com a mostra d'això es troba el joc de vídeo Hollow Knight creat pels desenvolupadors de Team Cherry, que va poder materialitzar-se gràcies a un finançament kickstarter.

2. Adaptabilitat L'ésser humà va trobar en aquesta habilitat una manera de sobreposar-se a l'adversitat. Podem solucionar les dificultats amb qualsevol element que tinguem a la mà. Com a exemple podem ressaltar la campanya publicitària per a l'iPhone 11Pro. Va consistir en l'enregistrament del vídeo amb el mateix dispositiu mòbil que promociona i no amb una càmera de cinema professional. A més, el projecte va ser encapçalat pel director de la saga cinematogràfica John Wick, el nord-americà David Leitch.

3. Humor Sens dubte, l'humor és una cosa molt seriosa, com va afirmar Winston Churchill. I fins al moment en què un robot siga capaç de fer-nos riure, la intel·ligència artificial no serà capaç de crear un missatge tan complex i versàtil. D'acord amb el blog de Creatibo sobre creativitat per als professionals del màrqueting digital, l'humor en l'execució de campanyes és un excel·lent recurs per a augmentar les vendes d'un producte o servei.

4. Cometre errors Sens dubte, són molts els descobriments que al principi van ser considerats errors i que ara formen part del nostre quotidià. No tingues por a l'error, perquè únicament els éssers intel·ligents són capaços d'aprofitar-lo. Descobriments com la penicil·lina, el marcapassos o el microones van ser creats gràcies a una equivocació i a la capacitat de reconéixer les possibilitats d'aquesta relliscada. Sense l'error la creativitat estaria incompleta, perquè amb cada fallada es presenta un nou problema que ha de ser resolt. És a dir, una nova oportunitat per a crear una cosa única, genial, emocionant o divertit. Per descomptat que la intel·ligència artificial evitarà que els humans comenten errors fatals, encara que donarà peu a la millora de les nostres capacitats i, amb això, a la possibilitat de convertir els nostres errors en encerts genials. A causa de la seua utilitat i sofisticació, la intel·ligència artificial serà una nova eina per als humans, però de nosaltres depén el seu ús i aplicació per a potenciar les nostres capacitats, com va assenyalar Gao Xiaosong, fundador d'Alibaba.

La intel·ligència artificial en l'oficina

Cada cert temps ocorren revolucions científiques que transformen el món. En ple segle XXI ens trobem enfront d'un canvi de paradigma en el treball, a causa del desenvolupament i implementació de l'automatització, les supercomputadores i la intel·ligència artificial. La promesa que la intel·ligència artificial farà el mateix que l'ésser humà, però de manera més eficient, precisa i amb un marge d'error quasi nul, a més d'un preu més baix, ha encés les llums d'alerta, d'acord amb alguns científics, els qui auguren un canvi radical en la societat, com Stephen Hawking, qui va dedicar els seus últims anys de vida a analitzar aquest canvi de paradigma.

No tots són tan pessimistes, hi ha els qui consideren que la integració de la intel·ligència artificial en la indústria i les empreses portarà amb si una onada de beneficis per al planeta i la societat, així com per al treballador a nivell individual. A més, aquesta tecnologia no serà implementada de manera immediata i a curt termini; per contra, els experts estimen que la intel·ligència artificial anirà desplaçant als éssers humans en activitats manuals i repetititvas. Començant per les més perilloses (mineria, exploració submarina, maneig de materials perillosos), com de fet ja ha succeït amb els robots a control remot.

Segons la revista MIT Technology Review, a partir de l'any 2016 va començar el compte regressiu perquè la intel·ligència artificial finalment substituïsca a les persones en tots els treballs, aproximadament en 125 anys. No obstant això, tot indica que els avanços, com esmentem abans, seran graduals:

 • En deu anys, a partir de hui, s'espera que hi haja venedors automatitzats.

 • L'any 2049 veurem el primer best seller escrit per una intel·ligència artificial.

 • Aproximadament en el 2053 el món tindrà el seu primer mèdic cirurgià i el seu primer investigador en matemàtiques completament artificials. Així fins a arribar a l'automatització en tots els treballs que, de moment, exercim.

El canvi no serà radical; especialistes en la matèria com Scott Prevost, vicepresident d'enginyeria d'Adobe, i Zeynep Ton, professor de la MIT Sloan School of Management, consideren que les primeres tasques en les quals la intel·ligència artificial desplaçarà a l'ésser humà seran les més tedioses, en l'oficina; les més perilloses, en altres àrees, com en l'extracció de matèria primera o l'exploració marina i espacial. Si comparem aquesta nova etapa amb l'avançament que va significar l'astrolabi i el compàs en la navegació en el segle XV i XVI, llavors podem esperar una nova etapa de descobriments en totes les àrees del coneixement assistides per intel·ligència artificial.


Segons el portal Pols Social, «Intel·ligència Artificial és una revolució que està ocorrent ara en la publicitat online i té el poder de fer de cada experiència d'usuari una interacció rellevant i atractiva amb les marques», això significa que les funcionalitats i les eines que les empreses utilitzaran en poc temps, seran més precises i ajudaran als professionals a connectar amb el client ideal, reduint les despeses i optimitzant les inversions.

És un fet: conforme passada el temps veurem més casos on la creativitat dels professionals, assistida per algorismes i intel·ligència artificial, es veurà potenciada per a crear millors projectes, més rendibles i amb un marge de guanys major, sense deixar a un costat el factor humà, com molts creuen que ocorrerà.

En les oficines ja hi ha canvis subtils que indiquen el rumb que prendrà aquest segle en qüestió al treball. Cada vegada s'empren més els traductors com el de Google. L'anàlisi de Big Data ha obert noves possibilitats per a definir comportaments i segmentar campanyes. Facebook i Twitter recopilen informació amb un potencial increïble per a comprendre al públic i determinar les seues afinitats i afectes pel que fa al consum. I ho fan de manera automàtica.

Això, més enllà de limitar-nos, obri la possibilitat perquè l'ésser humà, creatiu per naturalesa, aprofite aquesta conjuntura tecnològica per a integrar-se a un nou món laboral, a través d'aqueixa habilitat perfeccionada al llarg de milers d'anys: la creativitat.

Creativitat: habilitat insubstituïble

Creativitat: habilitat insubstituïble

Molts avanços i descobriments tecnològics semblen una cosa summament complexa, tenen certa aura de complicació per a nosaltres, acostumats a ser usuaris. La veritat és que la intel·ligència humana darrere d'aquests avançaments moltes vegades està jugant. «La creativitat és la intel·ligència divertint-se», com diria Albert Einstein; frase que defineix en bona part la nostra manera d'entendre aquesta habilitat insubstituïble.

Quasi ningú ho recorda, però el joc de Tetris va ser desenvolupat per l'enginyer informàtic Alekséi Pázhitnov en la Unió Soviètica, en 1984, quan treballava en les bases de la intel·ligència artificial i el programari de reconeixement de veus. En aquells dies estudiava divertiments matemàtics, trencaclosques i jocs. La seua creació va desencadenar una lluita comercial entre dos gegants dels videojocs, Atari i Nintendo. Aquesta última companyia va guanyar, amb resultats excepcionals a nivell mundial. Tetris es va convertir en un dels jocs més venuts en els anys huitanta i va canviar la indústria de l'entreteniment digital per sempre. Tot això gràcies a un enginyer aficionat als enigmes matemàtics.

Segons estadístiques orientades a descobrir el potencial de la creativitat en les empreses, la inversió en aquest camp comporta beneficis fàcilment recognoscibles. L'augment en factors com la productivitat fomentada per la innovació en dissenys, processos i campanyes promocionals, en última instància, esdevenen en una millora de l'experiència del consumidor i, per tant, en l'èxit financer que tot negocie cerca.

La creativitat s'ha convertit en un element tan important que ha sigut capaç de generar una indústria al voltant d'ella. L'economia creativa presa el valor de les transaccions monetàries producte de l'habilitat intel·lectual fins a transformar-la en un sector amb impacte rellevant per al desarollo local. Són activitats derivades d'un treball creatiu com el disseny gràfic i de modes, les publicacions editorials o el generat per mitjà del cinema, la música i arts. D'aquesta manera la transformació d'idees i conceptes es tradueix en una aportació econòmica valuosa en qualsevol país. En aquest sentit, el Banc Iberoamericà de Desenvolupament destaca:

En el pla individual, la creativitat no sols ha deixat una petjada tangible en edificis, pintures, concerts, obres literàries i una llista de genis creatius al llarg de la història, també ha impactat en el desenvolupament de consoles de videojocs, dispositius mòbils, computadores cada vegada més potents i compactes, així com una gamma de tecnologies que estan canviant la nostra forma de vida.

Sense ella seria impossible fer tasques com el desenvolupament creatiu d'una campanya, el disseny d'interaccions per a conformar el buyer’s journey d'un consumidor o generar propostes per a atraure nous clients. Actualment, l'ús, desenvolupament i aplicació de la creativitat resulten summament valuosos; per això és indispensable considerar-la com un requisit necessari per al desenvolupament de qualsevol negoci.

No obstant això, la capacitat per a crear una cosa nova o resoldre problemes de noves formes no és un element fàcilment replicable, especialment quan tenim un temps limitat per a dur a terme el nostre treball. És ací on entren en joc les noves tecnologies, els algorismes, el machine learning i la intel·ligència artificial que fan costat als professionals per a facilitar aspectes mecànics del treball i així permetre que s'enfoquen en els aspectes creatius d'aquest. L'ésser humà és una criatura que treballa i es pregunta: què passarà quan la intel·ligència artificial siga capaç de suplir als treballadors, per exemple? Això condueix a diversos escenaris, un d'ells serà la substitució de l'ésser humà; un altre, l'ésser humà serà assistit per la intel·ligència artificial. Aquest últim obrirà noves habilitats, potenciarà les nostres capacitats, moltes de les quals ja posseïm:

 • Destresa

 • Percepció

 • Creativitat

 • Coneixement transversal

 • Resolució de problemes

Sobre aquestes habilitats es construirà la nova manera d'entendre el treball. I, a continuació, et diem com pots exercitar-les, especialment la creativitat. Aprén a cultivar la teua creativitat

7 idees per a fer una sessió de brainstorming

En un món digital tan competitiu (i canviant) tenir idees noves, i freqüents, és una necessitat. Però forçar la inspiració no és fàcil, ens falta temps per pensar i estem constantment resolent per al present deixant poc per innovar en el futur.

Idees creatives rarament ocorren en ambients rígids i formals. Cal crear un ambient que faciliti el flux d'idees i en què l'equip es senta còmode.

A continuació es presenten alguns suggeriments que t'ajudaran a animar les teves sessions de brain storming per millorar l'aportació idees del teu equip.


1. Fomenta la proposta de les males idees

Les millors sessions de brainstorming es donen quan tot l'equip se sent còmode, i sense vergonya de compartir les seves idees, ja siguen bones o dolentes. Sobretot per a les persones de l'equip que es puguen sentir intimidats de parlar en públic.

Una de les maneres de trencar el gel és dedicar-hi els primers 10 minuts per a la proposta d'idees roïnes. Si creus que la gent no marxe animar a començar, pots suggerir tu els primers i després els altres aniran contribuint. Això ajuda a 'informalizar' la sessió, tots es relaxen i es presta a que contribueixquen sense tenir vergonya del que els altres pensen. No només serveix per relaxar a l'equip, d'aquestes idees suposadament dolentes, també poden sorgir algunes idees que mereixen ser considerades.

Una vegada que hagen passat els deu minuts compartint idees inservibles i rient, pots tornar a enfocar-te en idees que creuen que puguen funcionar.

2. Divideix i construeix idees

Una manera de convertir poques idees en moltes és dividint-les i tornant-les a construir. Si comences amb un tema molt general, tracta de dividir-lo en parts i analitza si pots formular altres idees a partir d'ací.

Una manera de dividir o construir idees es pot fer demanant que cada persona a l'habitació anote dues o tres idees en un paper (un per persona). Després feu que intercanvien els seus papers amb altres persones de l'equip i que construeixen les idees dels seus companys. Pots alternar els papers diverses vegades i començar una discussió amb les noves idees que vagen sorgint.

3. Juga amb paraules

Els jocs de paraules poden ajudar-te a eliminar la mentalitat tradicional que tendeix a produir idees genèriques i poc originals. Si estàs tractant de desfer-te d'una mala idea, intenta afegir un parell de jocs a la teua reunió per traure a flotació idees extraordinàries.

Un bon exercici és la «pluja de paraules». Per crear una pluja de paraules, escriu una i després deixa fluir una sèrie de paraules que et vinguin a la ment a partir d'aquesta primera paraula. Tracta de pensar en la funció d'aquesta paraula, la seua estètica, com es fa servir, les metàfores que poden estar associades a ella i així successivament. Deixa que les idees flueixen amb naturalitat i para de pensar massa; ha de ser un exercici creatiu.

Un cop hages escrit diverses paraules, agrupa-les segons com estiguen relacionades entre si. Quin és l'objectiu? Que se'ls acudeixquen aquesta paraules o frases menys òbvies que la teua audiència podria relacionar amb qualsevol projecte amb el qual estiguis treballant.

Pots anotar la pluja de paraules en un paper, en una pissarra o a l'usar aquesta eina en línia de pluja de paraules per crear un mapa visual que pots guardar, exportar i enviar a l'equip després de la reunió.

Crear mapes mentals és una altra eina molt útil per al brainstorming d'idees, ja que amb aquests pots visualitzar idees i termes relacionats. Crea un diagrama començant amb una idea central ia partir d'aquí branquifica-la en subtemes i subsubtemas. Pots crear mapes mentals en paper, en una pissarra o utilitzant alguna cosa com la aplicació de MindNode .

Finalment, un altre joc de paraules que podries utilitzar és tractar de crear alguna cosa com el que Creative Bloq diu «paraules essencials»: paraules que capturen l'esperit, la personalitat i el missatge que intentes transmetre, encara que semblen desgavellades. Potser t'adones que això t'ajuda a encendre la flama d'altres idees en el procés.

4. Crea moodboards o panells d'inspiració.

Combinar imatges, colors i arranjaments visuals et pot ajudar a que les emocions i sentiments surten a la superfície amb facilitat.

Si bé hi ha moltes formes d'utilitzar els missatges visuals del brainstorming, crear un moodboard o panell d'inspiració és una de les més comuns, especialment a l'intentar crear nous conceptes de marca i disseny.

Un moodboad és una col·lecció d'imatges, paraules i textures que se centren en el concepte de el tema o idea que s'està presentant. Igual que amb els mapes mentals, els components visuals de l'moodboard poden ser qualsevol cosa que es ramifiqui d'aquest tema principal.

Els moodboards poden ser taulers físics (per exemple, un tauler de suro o un cartell) o virtual (per exemple, un tauler de Pinterest). També pots utilitzar una eina com la aplicació moodboard per ajudar-te a recopilar, organitzar i compartir tots els elements visuals que necessites per al teu tauler.

5. Organitza jocs per fomentar la improvisació

Res fa que la creativitat surta a flotació com amb una mica d'improvisació. Com més relaxat i feliç estiga l'ambient, el teu equip se sentirà més còmode per pensar i compartir idees. Si el teu equip pot relaxar-se i riure junts, la seua energia creativa serà molt més gran.

6. Fes gargots

Sabies que fer gargots et pot ajudar a estimular la teua visió creativa, augmentar la capacitat d'atenció i alliberar la memòria?

Sunni Brown , l'autora de The Doodle Revolution, va escriure que, «Quan la ment comença a interactuar amb el llenguatge visual, obtens l'accés neurològic que no tens quan estàs en la manera lingüístic».

Tot i que moltes sessions de brainstorming es basen en la conversa i lectura, fer gargots ajuda que les persones deixen de banda la mentalitat tradicional i pensin en les coses familiars des d'un punt de vista diferent, produint connexions inesperades.

Quins gargots hauries de fer?

 • Pren un objecte i divideix-visualment en les seues parts més petites. Així que si comences amb la paraula «gos», podries dibuixar les potes, una cua i un coll. Pensar en tots els elements d'aquest objecte i l'ambient en el qual es troba, et permetrà veure un objecte de forma diferent.

 • «Pren dues coses que no tinguen relació; com els elefants i el gelat i dibuixa'ls en les seves partícules més petites », escriu Jennifer Miller per Fast Company . «Després crea dibuixos que barregen aquestes peces a l'atzar. Com una trompa de gelat o orelles que es fonen.

7. Canvia el teu entorn físic.

Canviar el teu entorn físic no només és un divertit canvi d'ambient; sinó que realment pot afectar com funciona el teu cervell. Els neurobiòlegs consideren que els ambients enriquits poden accelerar el ritme perquè el cervell humà genera noves neurones i connexions neuronals. Això vol dir que el lloc on portes a terme les teues sessions de brainstorming, podria tenir un efecte en les idees que se li ocorren al teu equip.

fases creatives

La creativitat és la capacitat de generar associacions mentals que donen com a resultat noves idees, solucions, invents o innovacions. Sens dubte, pot emprar-se en activitats quotidianes o per a executar projectes complexos en l'oficina.

Existeixen diverses maneres per a incentivar el desenvolupament d'un procés creatiu, com veuràs a continuació. L'economista Graham Walls va publicar en 1926 el llibre L'art del pensament, on plasma les seues idees sobre com elaborar un procés creatiu.

Per a ell, existeixen quatre etapes fonamentals, que es concatenen i són el fonament per a generar noves idees. Aquestes etapes són:

1. Preparació. Planteja un problema. Aquest primer pas condiciona el terreny mental on germina la creativitat. Amb això s'estableixen les bases per a noves solucions o generació d'idees. En aquesta etapa investiga, planifica i registra tota la informació que tingues a la mà, perquè això facilita l'execució del següent pas.

2. Incubació Interioritza els diferents tipus d'informació. Per a entendre aquest pas imagina que aboques aigua calenta en una tassa amb camamil·la: han de passar alguns segons perquè es realitze la infusió. De la mateixa manera, aquesta etapa necessita temps i, per tant, paciència per a arribar a la fase següent.

3. Il·luminació La creativitat opera mentre treballes a resoldre un problema; moltes vegades això ocorre en segon pla, mentre treballes en un altre projecte, o fins i tot en el transcurs d'un descans. El crit de «Eureka!» d'Arquimedes ens recorda que les idees troben la manera d'eixir a flotació. Aprofita aquesta revelació, torna a la taula de treball per a culminar aquest procés per mitjà de la següent etapa.

4. Verificació Sotmet les teues noves idees a una anàlisi rigorosa. Imagina els possibles escenaris en els quals la teua idea pot fallar i treballa sobre els detalls fins a trobar la millor proposta.

8 maneres de detectar tendències creatives

 1. Observar

 2. Escoltar

 3. Mirar pantalles d'altres generacions

 4. Hashtags

 5. Virals

 6. Agregadors de continguts

 7. Alimentar l'algorisme amb randoms

 8. Trencar l'algorisme amb randoms

entrenar les habilitats creatives

Per a enfortir aquest procés creatiu és molt important que desenvolupes algunes habilitats fonamentals, com les següents:

1. Persistència Implementar la creativitat com un hàbit requereix molta persistència, així com el desenvolupament d'hàbits creatius. És possible trobar obstacles com a bloquejos o molta pressió a causa de les dates de lliurament d'un projecte. Per a suportar-los, desenvolupa la tècnica de Graham Walls que repassem a dalt, d'aquesta forma augmentaràs l'ímpetu creatiu.

2. Passió El desig de crear, per si mateix, porta a la ment a generar noves idees de manera natural i espontània. Gestiona el que fas i veuràs com sorgeixen propostes i material creatiu que, com a recomanació, hauries de classificar i emmagatzemar. Mai saps quan es pot convertir en un projecte una xicoteta idea, una frase, una imatge o un esborrany.

3. Curiositat La científica Marie Curie va esmentar alguna vegada: «Sent menys curiositat per la gent i més curiositat per les idees». Para atenció a les idees i descobreix com s'entrellacen, reprodueixen i formen el seu propi camí. Quan sentes que una idea té potencial, no la deixes escapar, anota-la en la teua llibreta, dona-li temps de germinar i explora les seues possibilitats fins al final.

4. Flexibilitat Si realment vols implementar processos creatius has de deixar a un costat la rigidesa del motle al qual estàs habituat. Això inclou hàbits tan senzills com caminar o preparar el teu café en una premsa francesa en lloc d'anar al Starbucks més pròxim. Desenvolupa la teua capacitat d'adaptació i veuràs com la creativitat comença a ser part de la teua vida diària.

5. Optimisme Deixa a un costat els temors sense fonament i gaudeix la creativitat en el teu treball. Posa-la en joc, cerca noves maneres d'abordar els projectes. La tendència actual assenyala a la creativitat com un factor positiu i decisiu en l'ambient laboral, tant per al desenvolupament dels professionals com per a les metes del negoci.

consells pràctics per a fomentar la creativitat

Per a complementar la tècnica de Graham Walls, compartim aquest repertori de consells pràctics i indispensables per al professional de màrqueting digital.

1. Visualitza les teues idees Manipula els teus pensaments com si foren objectes. Per a aconseguir-ho, recorre a l'ús de mapes mentals i estructura les teues idees al mateix temps que les relacions amb unes altres. Pots començar amb una idea central o vincular una idea després d'una altra, creant baules i trobant relacions que semblaven ocultes. El més important és tindre un model visual que facilite la interpretació de conceptes abstractes. Les aplicacions per a dispositius mòbils com XMind, MindGenius o Mindomo et permetran donar forma a les idees que tens al cap.

2. Utilitza ploma i paper Porta un diari o bitàcola on pugues escriure: la ment és més lliure i àgil durant el procés d'escriptura a mà. No has de preocupar-te de la qualitat de la teua cal·ligrafia, la coherència de les teues paraules o la conclusió de cada idea. Escriu, dibuixa i gargoteja sense preocupacions: veuràs com sorgeixen enfront de tu noves idees. ves amb compte de portar aquestes anotacions en un sol lloc perquè pugues rescatar les idees més valuoses. Si la situació l'amerita, escriu en tovallons, fullets o qualsevol paper que tingues a la mà; cerciora't de no tirar-lo al fem.

3. Cerca referents Cultiva la creativitat com si fora un jardí. En aquest sentit recorda que la terra fèrtil és la que dona millors plantes i fruits. Aprofita la lectura de tota mena de llibres, ves al cinema i escolta música de qualsevol època. No et cases amb la idea que el més nou és el millor. Entre més ric i extens siga el teu marc de referències tindràs majors exemples i idees per a integrar-los en el teu propi procés creatiu.

4. Combina idees Existeix una fórmula, potser l'única verificable, per a generar noves conceptes, aquesta és: 1 + 1 = 3. Aquesta suma desafia els conceptes d'aritmètica i planteja un nou paradigma en el qual la combinació de dues idees dona com a resultat una tercera, totalment diferent.

5. Usa l'escriptura automàtica Usa la teua llibreta de notes i escriu sense parar. Planteja i alterna períodes de temps de dos, tres i quatre minuts amb la intenció de no deixar d'escriure fins que acabe el lapse triat. Aquesta acció t'obliga a generar idees i combinacions de conceptes que no podrien articular-se d'una altra manera.

6. Selecciona, elimina i esborra No tingues por de ratllar i rebutjar idees. Per contra, un procés creatiu requereix de totes dues accions per a depurar i triar les millors idees del teu repertori. Jerarquitza les teues notes d'acord amb la seua qualitat i pertinència per a cada projecte.

7. Organitza el teu temps Planifica l'execució de tasques amb èmfasis en la creativitat. D'aquesta manera podràs realitzar dinàmiques creatives i comparar les teues propostes sense por de no complir amb la data de lliurament. Utilitza la Tècnica Pomodoro per a organitzar el teu temps en lapses de 25 minuts i descansos de cinc; després d'acumlar quatre períodes de treball relaxa't durant vint minuts.

8. Camina Una caminada en la rodalia del lloc de treball permet estirar les cames, relaxar-te, descansar la ment i activar la circulació sanguínia. La respiració es realitza d'una manera profunda i d'aquesta manera el cervell s'oxigena. Després d'una caminada de vint minuts les idees flueixen millor.

9. Juga videojocs Google és una de les empreses més conegudes per l'èmfasi que posa a promoure la creativitat a l'entorn de laboral. Per això, en les seues oficines trobaràs sales amb jocs de taula i videjuegos perquè els empleats els utilitzen en la jornada de treball. Els jocs són molt útils com distractores; a més, desenvolupen la resolució de problemes o conflictes amb base en l'habilitat, la intel·ligència, la cooperació i l'experiència, la qual cosa estimula la part creativa del cervell.

10. Tria un joguet No és necessari realitzar grans canvis en el teu espai de treball per a tornar-ho més inspirador, perquè n'hi ha prou amb un joguet xicotet o una rèplica en miniatura que trenque la monotonia de l'oficina. Personalitza el teu lloc, col·loca elements visuals que t'inspiren, figures, ninots, col·leccionables, en un lloc on pugues interactuar lliurement amb ells. Amb això despertaràs al xiquet interior que et donarà suport en l'enfocament creatiu que cerques.

11. Ludifica Gràcies a les apps i per mitjà dels dispositius mòbils podem visualitzar l'avanç d'un projecte com si fora un videojoc. D'aquesta manera, el desenvolupament de tasques acumula punts que permeten avançar de nivell i trencar l'esquema rígid d'un cronograma. Utilitza aplicacions com Habitica, Fabulous o Learning Park per a obtindre una perspectiva creativa sobre les teues activitats diàries.

12. Usa daus creatius Empra joguets didàctics dissenyats especialment per a incentivar la teua capacitat creativa. Particularment, utilitza les opcions oferides per Story Cubes per a aconseguir-ho. Aquesta empresa ha creat daus amb opcions de llocs, situacions, accions, incidents climàtics, emocions o personatges en lloc de números, per a promoure les habilitats de la creativitat. Són perfectes per a trencar la monotonia.

13. Fes una becadeta. Procura prendre una becadeta per a reduir els nivells de tensió. Cerca un espai propici per a dormir vint minuts (temps recomanable), en cas que no hi haja un lloc designat en l'oficina per a fer-lo. Contempla cinc minuts per a despertar per complet i tornar a les activitats.

14. Evita prendre massa café Encara que el consum de café aporta beneficis com mantindre'ns alerta, cremar greixos i enfocar-nos en el treball, la ingesta excessiva pot produir efectes negatius. Per exemple, acidesa o maldecaps. A més, impedeix aprofitar la becadeta de manera òptima, per la qual cosa recomanem que no consumisques café si tens planejat dormir per a recuperar energia i enfocar-te millor en un projecte.

15. Usa dispositius digitals de registre A més dels avantatges de l'escriptura a mà, l'ús de quaderns digitals permet organitzar les teues idees en un ambient virtual. Hi ha opcions per a dispositius mòbils o equip de còmput com Evernote, Google Docs o One Note, les quals faciliten el registre d'idees i de referents multimèdia com a vídeos, música, revistes, pel·lícules i més. Aprofita les eines digitals i complementa amb la teua llibreta de notes.

16. Respecta les dates de lliurament El recalcament en la creativitat com a peça clau per al desenvolupament d'un projecte no justifica un retard en la seua execució. En aquest cas, s'ha de considerar una mica més de temps durant el procés de planificació, però no s'ha de retardar una data de revisió o lliurament final.

17. Comença pel final Tingues present el compliment del resultat que esperes. Si és possible, inicia amb l'última part del projecte per a aclarir la direcció sobre la qual has de treballar. Així podràs establir les etapes del desenvolupament creatiu i diferenciar-les de les etapes mecàniques i de procediment al llarg del treball, amb la tranquil·litat de no desviar-te del teu objectiu.

18. Accepta l'error Desenvolupar un projecte de manera creativa no implica que siga infal·lible, per la qual cosa no t'has de desanimar si alguna cosa no ix bé. Acceptar les dificultats externes i les equivocacions representa una part important de generar incentius per a la creativitat. L'error existeix i com més ràpid siga assimilat es disposarà de major temps per a millorar en les àrees d'oportunitat.

19. Segueix l'única regla L'escriptor llatinoamericà Augusto Monterroso va establir una regla fonamental per a l'escriptor: en literatura, no hi ha res escrit. Aquesta regla aplica en màrqueting, perquè és terreny fèrtil per a la creació de noves idees. Si ho consideres necessari, no seguisques cap esquema i deixa que siga la pròpia creativitat la que guie el teu projecte.

aplicacions per a treballar la creativitat

Finalment, et recomanem algunes aplicacions per a millorar la teua creativitat. Existeixen diverses companyies que han desenvolupat rutines d'entrenament per a dispositius mòbils amb aquest enfocament. Agenda alguns minuts al principi de la teua jornada de treball per a realitzar aquests exercicis, amb la finalitat de desenvolupar el teu costat creatiu per mitjà d'una pràctica diària.

1. Brainsparker Aquesta app promou l'ús de la creativitat i del desenvolupament de la imaginació. L'usuari respondrà exercicis plantejats per mitjà de targetes digitals. Cadascuna d'elles compta amb instruccions, frases o exercicis que ajudaran a encendre la imaginació com si es tractarà d'un fòsfor.

2. Behance Visita el treball final d'artistes, dissenyadors i innovadors digitals. Les diferents obres reunides ací empren la creativitat i qualitat com a segell distintiu. Descàrrega aquesta app i estaràs al corrent de les últimes tendències entorn de la creació visual en mitjans digitals.

3. Blackbar Els dissenyadors d'aquesta app digital promouen una de les dinàmiques creatives més útils. En el seu disseny trobaràs diferents frases on algunes paraules estan ratllades en color negre. La creativitat entra en joc en completar cadascuna d'aquestes frases preses de llibres, revistes, guions o grafitis i donar-li a cadascuna d'elles un nou sentit.

4. Creativity Usa aquesta aplicació per a alternar entre exercicis per a desenvolupar la teua habilitat creativa o bé empra les seues opcions de seguiment i registre per a tindre un millor acompliment de cadascuna de les teues idees. Amb aquesta app trobaràs opcions per a interpretar i solucionar un problema des de diversos punts de vista, per la qual cosa també ajudarà a resoldre problemes pràctics amb accent en la creativitat.

5. Creativitat Aquesta app ens recorda dos fets històrics summament importants per a la humanitat. En primer lloc, quan Arquimedes va trobar la manera de mesurar el volum de l'aigua mentre es banyava en una tina i també l'ocasió en què Charles Darwin va pensar en les bases de la teoria de l'evolució mentre llegia un llibre. Per als desenvolupadors d'aquesta app la creativitat ocorre en realitzar dues activitats alhora, per la qual cosa proposen que escoltes atentament una selecció musical especialitzada per a tindre així l'escenari perfecte perquè sorgisquen noves idees.